Hopp til hovedinnhold

Karlsvogntrim

Karlsvogna er det første stjernebildet de fleste i landsdelen blir kjent med. Gjennom samtale, lek og eventyr, skal barna inspireres til selv å se på stjernehimmelen og forstå litt mer om hva som finnes der. 

14. Oct 2022
2 minutter lest
Tegning av bjørn som tenner lyspærer formet som Karlsvogna.

Målgruppe: Siste år i barnehage (4-6 år)
Tema: Natur, miljø og teknologi
Varighet: 60 minutter
Antall barn: Maksimalt 20
Periode: Opplegget tilbys i perioden 21. september – 21. mars
Sted: Opplegget kjøres fortrinnsvis hos Nordnorsk vitensenter i Tromsø, men kan også medbringes regionalt.

Hovedmålet med opplegget er at barna skal kjenne igjen Karlsvogna på nattehimmelen og i tillegg ha hørt litt om noen av de andre stjernebildene og planetene i solsystemet.

Forarbeid

Ved besøk i Vitensenterets planetarium i Tromsø, er det ikke noe forarbeid, men barna må ha med hver sin dorull-kjerne.

Ved besøk i Stjernehula, med vårt mobile planetarium, må barna lage stjernebildekikkertene på forhånd og ta de med til Stjernehula. Nødvendig materiell og beskrivelser sendes til barnehagen i forkant av besøket.

Vitensenterbesøket

Vi prater først litt sammen om stjerner og stjernehimmelen, med hovedvekt på stjernebildet Karlsvogna. Deretter får barna bruke dorull-kjernene sine til å lage en stjernebildekikkert, med Karlsvogna som mønster.

Så bruker vi planetariet for å finne igjen Karlsvogna på himmelen og lærer hvordan vi kan bruke Karlsvogna for å finne stjernebildene Store- og Lillebjørn. Vi forteller også eventyret om hvordan bjørnen fikk kort hale.

Til slutt reiser vi ut i solsystemet for å finne ut hvordan jorda, månen og de andre planetene ser ut.

Etterarbeid i barnehagen

Det er ikke lagt opp til noe etterarbeid, men barna bør oppfordres til å gå ut og finne igjen Karlsvogna på stjernehimmelen.

Tilknytning til rammeplanen

Natur, miljø og teknologi

Gjennom arbeid med natur, miljø og tekologi skal barnehagen bidra til at barna

  • opplever og utforsker naturen og naturens mangfold
  • får gode opplevelser med friluftsliv året rundtutforske, lage og programmere teknologiske systemer som består av deler som virker sammen

Relaterte artikler

Undervisninga i det pedagogiske tilbudet foregår både i Nordnorsk vitensenter sine lokaler i Tromsø og Alta, og på skolene i regionen. For elever i Tromsø og Alta vil besøkene i...