Når nettene blir lange, og mørket faller på
DKS tilbud til 1. og 2. trinn som gis i desember, når det er god tid til å gå ut og se på stjernene.

Målgruppe: 1. og 2. årstrinn
Tema: Astronomi
Varighet: 60 minutter
Antall elever: Maksimalt 50
Periode: Opplegget tilbys gjennom DKS i desember
Sted: Opplegget kjøres hos Nordnorsk vitensenter
Materialkostnader:

Forarbeid på skolen

Før besøket i Vitensenteret må lærerne snakke med elevene om planetariebesøket. Planetariet kan sammenlignes med en kinosal, bare at man ser bildene i taket. Snakk med elevene om hvorfor det blir mørkere og mørkere og om de vet noe om stjernene vi kan se på himmelen.

Vitensenterbesøket

Planetariebesøket starter med at vi finner ut hvorfor vi har det lyst om dagen, og hvorfor vi ikke klarer å se stjernene når det er lyst. Så tar vi for oss noen av stjernebildene som ungene kjenner igjen og forteller litt om dem. Vi tar også med et eventyr eller to, før vi reiser ut i verdensrommet og ser på noen av planetene i solsystemet vårt.
Vi håper klassene setter av tid til å utforske utstillingen mens de er på Vitensenteret. Det vil være mulig å spise matpakker i pauseområdet vårt.

Etterarbeid på skolen

Etter besøket i Vitensenteret bør klassen forberede og gjennomføre en stjernekveld hvor de kan gjenfortelle historiene de hørte, gjerne for foreldrene sine.

Læreplanmål

Fenomener og stoffer, 4. årstrinn
Mål for opplæringen er at elevene skal kunne

  • gjenkjenne og utpeke noen stjernebilder, gjengi og samtale om myter og sagn knyttet til stjernehimmelen og nordlys i samisk og norsk tradisjon