Magisk kjemi
Hva er kjemi? Sammen med den nysgjerrige dragen Gunda får barna et første møte med kjemiens verden. Med små enkle forsøk får barna trent på finmotorikk og lærer en del begreper.

Målgruppe: Siste år i barnehage (4-6 år)
Tema: Kjemi
Varighet: Ca 60 minutter
Antall elever: Maksimalt 18
Periode: Opplegget tilbys i perioder gjennom hele året.
Sted: Opplegget kjøres fortrinnsvis hos Nordnorsk vitensenter, men kan også medbringes regionalt.

Forarbeid i barnehagen

Barna bør ha kunnskap om farger og begrepene tung og lett. Det bør også være trent på finmotoriske ferdigheter.

Vitensenterbesøket

Ungene møter dragen Gunda sammen med vår pedagog på VåtLaben. Gunda elsker kjemi og viser fram noen kjemitriks. Barna får gjøre to kjemieksperimenter på egenhånd, der vi jobber med væsker og faste stoffer, tetthet, vekt og farger. Aktiviteten gir barna gode opplevelser, trener finmotorikk og begrepslæring.

Etterarbeid i barnehagen

Ungene kan eksperimentere videre med det enkle forsøket beskrevet her. Vi anbefaler også bøkene om Berta; «Bertas Eksperimentbok» og «Berta på nye eventyr», som kan kjøpes i vår butikk.

Rød - Gul - Hvit
På Vitensenteret lagde vi både store og små tetthetssøyler. En ufarlig versjon som kan drikkes og smaker godt er lett å lage.

Dere trenger: Solbærsirup, appelsinjuice, melk og høye, smale glass.

Gjør slik: Hell først solbærsirup i glasset, deretter appelsinjuice og tilslutt melk. Hold glasset på skrå mens dere heller, så de tre væskene ikke blandes. De tre væskene lager tre fine fargelag, fordi de har ulik tetthet (samme mengde har forskjellig vekt). Når dere har beundret de fine fargene, kan dere røre rundt med ei skje og drikke blandingen. Det er faktisk kjempegodt!

Rammeplan

Natur, miljø og teknologi
Gjennom arbeid med natur, miljø og teknikk skal barnehagen bidra til at barna

  • opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover