Hjemmeaktivitet: Gøy med rødkålsaft
Hvis du lager rødkålsaft kan du gjøre flere spennende eksperimenter med farger og syre-basereaksjoner.

Du trenger

  • Rødkål (fersk eller pose)
  • Sitronsyre eller eddik
  • Natron
  • Kokekar, sil og glass til å blande i

Fremgangsmåte

Rødkålsaft lages fra fersk rødkål eller rødkål på pose. La kålen trekke i kokvarmt vann i 30 minutter. Avkjøl og sil ut saften. Den kan brukes til mye gøy. Rødkålsaft er en ph-indikator, som skifter farge i sure og basiske løsninger. Med sitronsyre/eddik og natron (evt salmiakk under oppsyn av voksne) kan du blande deg fram til mange fine farger. Blander du både sitronsyre og natron med rødkålsaft, får du en syre-basereaksjon. Legg merke til fargeforandringer og gassutvikling.

Forklaring

Rødkålsaft inneholder antocyanin, et fargestoff som finnes i blad, blomster, grønnsaker, frukt og bær, og som gør rød, rosa, purpur, blå, blåfiolett eller fiolett farge avhengige av type og mengde antocyanin. Den gule fargen er ikke naturlig, men oppstår når antocyanin blir ødelagt (for høy ph).