Hjemmeaktivitet: Dyrk frø i en pose
Dette er en aktivitet hvor vi får et frø til å spire i en pose. Senere kan vi plante det i en potte.

Du trenger

  • 1 ziplock-pose
  • Tørkepapir
  • Litt vann
  • Stiftemaskin med stift
  • Saks
  • 1 frø, gjerne et solsikkefrø eller en ert fra kjøkkenet

Fremgangsmåte

Klipp tørkepapiret i to og putt det oppi posen. Ha bittelitt vann i posen så papiret blir fuktig. Stift sammen posen 3-4 cm over bunnen og legg et frø oppå stiften. Pust oppi posen, så lufta blir mettet med CO2. Lukk igjen posen. Heng den i et vindu så den får mye lys. Følg med på at frøet spirer og får rot og stengel. Når spiren har vokst seg for stor for posen, kan den plantes over i ei potte.

Forklaring

Før frøet spirer, er det i en frøhvile. Frøhvilen er forskjellig for ulike frø. Noen er klare til å spire straks etter frømodningen, andre må ha en periode med bestemte betingelser før frøet kan spire. At et frø spirer betyr at plantefosteret vokser og bryter gjennom frøskallet. Generelt trenger et frø luft, vann og temperatur over 5-6 grader for å spire.

Spiringen starter med at frøet tar inn vann fra omgivelsene, derfor er tørre omgivelser viktig for å lagre frø. Svellingen fører til økt volum og plantefosteret blir igjen aktivt. Kimrota forlenges, trenger gjennom det oppbløtte frøskallet og strekker seg ned i jorda. Tilsvarende strekker stengelen seg og presser kimbladene oppover. Mot overflaten sprenges frøskallet og kastes av. Frøbladene kommer opp i lyset.

Så langt i utviklingen kaller vi denne planten en frøplante, fordi all næringen har kommet fra opplagsnæringen og vannet den har tatt opp. Men i lyset blir frøbladene grønne og starter med en fantastisk, og for alt livet på jorda livsnød- vendig prosess, nemlig fotosyntese. Og med fotosyntese, vann og karbondioksid blir frøplanten en plante som selv kan produsere energirike forbindelser!