Hjemmeaktivitet: Kuldeblanding | iskrem
Vi lager ofte "verdens beste is" på Nordnorsk vitensenter. Vi bruker flytende nitrogen, men det er ikke så lett å få tak i hjemme. Da er det fint at det også går an å lage iskrem med en kuldeblanding.

Til iskremblandinga trenger du

  • 1 lite egg
  • 20 g sukker
  • 0,5 dl fløte
  • 0,5 dl melk
  • Litt vaniljesukker
  • Noen dråper glyserol om du har
  • En matpose som kan lukkes med ziplock eller med knute

Til kuldeblandinga trenger du

  • Vann
  • Is eller snø
  • Salt
  • Skje
  • Temperaturmåler

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk fløten til krem. Bland forsiktig eggedosis og krem og tilsett resten av ingrediensene. Den ferdige iskremblandinga har du i en tett pose som du lukker godt med minst mulig luft. Bruk skjeen til å blande knust is eller snø med salt i en bolle. Se at temperaturen synker. Med rett blandingsforhold av is og salt kan du få like lav temperatur som i fryseboksen. Legg posen med iskrem oppi kuldeblandinga og vent. Pass på at kuldeblandinga dekker posen helt.

Forklaring

Når du blander is og salt, vil saltet trekke til seg vann fra isen og vannet løser opp saltet. Salt-vann løsninga har et lavere smeltepunkt enn ren is, så etterhvert som stadig mer vann blir en del av saltvannblandinga smelter isen. Smelting av isen krever energi og energien hentes fra omgivelsene. Når energi fjernes fra omgivelsene, går temperaturen i omgivelsene ned. Når du har en pose med iskremblanding i en bolle med salt-isblanding, er iskremblandingen og bollen omgivelsene som energien hentes fra. Hvor mye temperaturen går ned, varierer med forholdet mellom salt og is. Den mest perfekte blandinga har 23,3 % salt, og den kan få temperaturen ned til -21°.