Varmepumpe
Varmepumpe
Temperatur er egentlig bare et mål på hvilken energitilstand det er på molekylene i et stoff – for eksempel luft. Lav temperatur betyr lav energi, høy temperatur betyr mer energi. Vanligvis forsvinner energi fra et sted med mye av det, til et sted med mindre av det – for eksempel ved at det blir kaldere inne når temperaturen ut synker.

En varmepumpe er et apparat som kan flytte energi fra et sted med lite energi (lav temperatur) til et sted med mer energi (høy temperatur). For å gjøre dette må apparatet selv bruke litt energi, men allikevel mindre den den energimengden som flyttes. En varmepumpe kan derfor bruke en liten mengde energi, i form av strøm fra nettet, til å flytte masse energi, i form av varme, fra der det er ganske kaldt (ute) til der det er ganske varmt (inne). Et regnskap kan være som følger: Vi bruker 1000 W strøm for å flytte 2000 W varme utenfra og inn i huset. Hadde vi brukt de 1000 Wattene med strøm direkte til en elektrisk ovn får vi mindre varme inne enn ved å benytte varmepumpen.

Vi kan sammenligne det med muskelarbeid: Ved å bevege oss produserer kroppen varme. Vi kan i teorien derfor varme opp huset vårt ved å gjøre masse fysisk arbeid inne, men dette ville jo tatt lang tid og vært svært slitsomt. Vi kan også gjøre litt muskelarbeid ved å gå ut å hente et fange ved, ta den med inn å tenne opp i peisen. Veden tilsvarer den energien vi har liggende ute i luften. Muskelarbeidet med å hente veden inn tilsvarer varmepumpen og den energien vi bruker på hente den inn.