Stjernehjul
Stjernehjul
Samtidig som at jorda snurrer rundt seg selv, går den i bane rundt sola. Når jorda har snurret en gang rundt i forhold til stjernene, må den snurre litt til for å ha snurret en gang i forhold til sola. Siden døgnet og klokka styres av sola, gjør dette at stjernene står i sør fire minutter tidligere hver kveld. Det gjør også at stjernebildene du ser i sør en kveld på høsten, ikke er de samme som står i sør en kveld på etterjulsvinteren. Med stjernehjulet kan du stille inn himmelen etter dato og klokkeslett og se hvilke stjernebilder som er synlige.

I tillegg til å se hvilke stjerner som er synlige, kan du se at noen stjernebilder har flere navn. Mennesker er svært gode til å finne mønster, og har gjennom tidene gruppert stjerner som ser ut til å være nære hverandre i stjernebilder.

Inndelingen av stjerner i stjernebilder er i utgangspunktet tilfeldig, og forskjellige kulturer har forskjellige stjernebilder. Unntakene er noen som skiller seg ut, de gjentar seg ofte under forskjellige navn, for eksempel Orion og Skorpionen.

Den internasjonale astronomiske unionen (IAU) deler opp himmelen i 88 offisielle stjernebilde med nøyaktige grenser, slik at hele himmelen er dekket av ett og ett stjernebilde. På den nordlige himmelhalvkulen er disse i hovedsak basert på stjernebildene i gresk mytologi, nedarvet fra middelalderen. Blant dem er også tegnene i dyrekretsen. På stjernehjulet finner du også utvalgte stjernebilder fra den samiske mytologien.