Nordlys
Nordlyshimmel
Nordlys er et velkjent fenomen på den nordnorske vinterhimmelen. Det trenger verken å være kaldt eller mørkt for at det skal være nordlys. Men, for at vi skal se nordlyset må det være mørkt og klarvær, og da er det gjerne kaldt også.

Aurora Borealis er det internasjonale navnet på nordlys. Det betyr "morgenrøden i nord". Nordlyset kommer fra en sone høyt over jordoverflaten, og kan sees om natten i polare strøk. Fenomenet oppstår når energirike partikler fra solen skytes inn i atmosfæren, ledet av jordens eget magnetfelt. Partiklene treffer luftmolekylene, som hovedsakelig består av oksygen og nitrogen, og mellom 100 og 300 kilometer fra jorden blir noe av kollisjonsenergien sendt ut som lys.

Her finner du ulik informasjon om nordlyset:

Fakta om nordlyset
Mytologi og overtro
Observere nordlyset
Fotografere nordlyset
Solaktivitet og nordlys
Nordlyslinker

Om Nordlyssidene

Nordlys på nett var ett av de første prosjektene ved Nordnorsk vitensenter og startet opp før Vitensenteret ble stiftet. Prosjektet ble finansiert av Norges forskningsråd, og sidene ble utviklet Jose Miguel Gonzales Perez og Robert Kamben, med professor Jan-Erik Solheim som prosjektleder. Dagens Nordlys på nett sider er en omarbeidet versjon (hovedsaklig grafisk omlegging) av de første nettsidene.

Nordlyssidene er basert på sider ved det tidligere Nordlyssenteret på Andenes.