Bli med til en annen planet!
Hver søndag mot jul skal vi fly gjennom solsystemet og ut i galaksen på besøk til mystiske planeter som våre gjester har laget! Vil du finne opp din egen planet og være med på reisen?

Eksoplaneter

Rundt sola går det mange planeter og dvergplaneter. Noen av disse kan vi besøke i Nordlysplanetariet. Men hvordan er det med planeter rundt andre stjerner?

For noen år siden visste vi ikke helt sikkert om noen av de andre stjernene har planeter. Etter hvert som vi har fått nye vitenskapelig instrumenter har vi funnet flere og flere. Vi kaller planeter som går rundt andre soler eller stjerner for eksoplaneter.

I dag vet vi om litt over 5000 eksoplaneter. De første vi fant var store (noen større enn Jupiter). Etter hvert har vi funnet mange mindre planeter, også noen som er mindre enn jorda. Akkurat som i vårt solsystem er det noen som er nært sin stjerne og noen som er langt unna.

Ditt oppdrag

På Vitensenteret på søndag kan du designe din egen eksoplanet. Du kan bestemme hvor stor den er og hvilke stoffer som finnes på den? Har den måner? Har planeten liv? Så skal du få tegne og farge planeten og gi den et navn. Du kan også få lage din planet med modelleire. Den får du lage til et halskjede som du kan ta med deg hjem!

Reisen

Hver søndag kl 13 skal vi reise ut i verdensrommet i Nordlysplanetariet! Da kan vi se på jorda og månen og besøke noen av de andre planetene i vårt solsystem. Hva heter den røde planeten? Hvilken planet har ringer? Hvor mange måner har Jupiter? Til slutt skal vi dra langt ut i galaksen på besøk til alle planetene som våre gjester har tegnet denne dagen!